Orjinal kaynak: http://oitheblog.com/2016/05/12/uygun-yurtdisi-tatili/
Genelde yurtdışı seyahatleri planlarken hepimizin aklına gelen ilk sorulardan biri tabii ki “nasıl uygun yurtdışı tatili yapabilirim ki?” oluyor. Biz de sık sık seyahat eden insanlar olarak uçak bileti, konaklama gibi şeyleri nasıl daha uyguna getirdiğimiz hakkında daha önce şöyle bir yazı paylaşmıştık. Seyahat etmenin masraflı ama bir o kadar da vazgeçilemez bir şey olduğunu biliyoruz. Bunu ihtiyacımız olan bir kıyafeti bile satın almadan önce “bunun yerine bi’ promosyon uçak bileti alırız ya” diye düşünen, her eşyaya potansiyel uçak bileti gözüyle bakan ve günlük harcamalarını olabildiğince kısıtlayarak seyahate bütçe ayırmaya çalışan bir ikili olarak gayet iyi anlıyoruz. Bizim kadar çıldırmış olmasanız da seyahate biraz ilginiz varsa, zaten internette seyahat ile ilgili onlarca, belki de yüzlerce web sitesi olduğunun farkındasınızdır. Ama bu siteleri kullanırken (özellikle yabancı olanların), en çok aklımıza takılan konu güvenli olup olmadığı. Çünkü fiyatlar uygunlaştıkça, insanın içinde kontrolsüz bir “ulan kazıklanıyor muyum?” duygusu oluşmaya başlıyor.
Son zamanlarda aldığımız “peki seyahatlerinizi planlarken hangi web sitelerini kullanıyorsunuz” soruları artınca, konuyu irdeleyerek, masraflarımızı daha uyguna getirmek için kişisel olarak sık sık kullandığımız bazı web sitelerini sizinle de paylaşmak istedik. Bazılarının özellikleri benzer olmasına rağmen, fiyat veya seçenek konusunda farklılık gösterebildikleri için, birkaç siteyi aynı anda kıyaslamakta fayda var. Buyrunuz efenim, karşınızda Uygun Yurtdışı Tatili Yapabilmek İçin Kullanabileceğiniz Web Siteleri.
Skyscanner
Skyscanner, özellikle son yıllarda hepimizin sık sık duyduğu, onlarca farklı uçak bileti, otel ve araba kiralama seçeneği sunan bir web sitesi. Bu seçenekleri, uçak bileti, otel ve araba kiralama opsiyonları satan başka web siteleri üzerinden karşılaştırdığı için baya kapsamlı bir araştırma yapmış ve uygun seçenekleri görmüş oluyorsunuz. Skyscanner yalnızca Türkiye’deki havayollarının değil, yabancı havayollarının da uçak biletlerini karşılaştırıyor. Dolayısıyla bazen farklı rotalar oluşturarak daha uygun bir uçak bileti seçeneği de gösteriyor. Örneğin New York’a gideceksiniz ve İstanbul’dan direkt uçuşlar daha pahalı, Frankfurt’tan aktarma yaparak daha uyguna satın alabileceğiniz bir uçak bileti bulabiliyorsunuz. Muhtemelen Skyscanner’a bir kez baktıysanız bu bilgilere zaten sahipsinizdir. Peki bunları neden bu kadar anlatıyoruz, çünkü hala Skyscanner güvenli mi diye birçok soru alıyoruz. Linkin sonunda tr yazması sizi yanıltmasın, Skyscanner aslında dünyadaki birçok ülkede, insanların yıllardır kullandığı bir web sitesi ve net bir şekilde güvenebilirsiniz. Biz şu ana dek defalarca kullandık ve herhangi bir problem yaşamadık.
İpucu: Seyahat edeceğiniz tarih konusunda esnekseniz, “tüm ayı göster” seçeneği ile bilet fiyatlarının hangi günler daha uygun olduğunu görebilirsiniz.
Cheaptickets
Adından da çok net bir şekilde amacını belli eden Cheaptickets, uçak bileti, otel, araba kiralama, cruise, paket tur, allah ne verdiyse için en uygun seçenekleri karşılaştıran başka bir yabancı site. Skyscanner’dan farkı sizi başka bir siteye yönlendirmiyor ve direkt bilet satışı veya otel rezervasyonu yapıyor olması. Artısı, yine aktarmalı aktarmasız uçak biletleri veya onlarca otel seçeneği bulabiliyor olmanız. Eksisi, Türkiye’deki Pegasus, OnurAir, Borajet gibi diğer havayollarının seçeneklerini göstermiyor olması. Dolayısıyla özellikle Avrupa ülkelerine seyahat edeceğiniz zaman, uçak bileti konusunda bu site dışında başka sitelere de bakmanızda fayda var. Ama Amerika, Güney Amerika gibi uzak destinasyonlara, ya da ülkeler içinde ulaşım sağlamak için uçak bileti arıyorsanız, öncelikli olarak bu siteyi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Avrupa’da İzlanda gibi destinasyonlara nasıl gidileceği konusunda kafanız karışıksa, Cheaptickets kullanmak bu noktada da mantıklı olabilir.
İpucu: Uçak+otel paketlerini değerlendirerek bütçenizi daha uyguna getirebilirsiniz. Ayrıca yurtdışındaki etkinliklere (konser gibi), ve o şehirde yapabileceğiniz aktiviteler için (Müzelere giriş, şehir turları gibi) de bilet satıyor. Bu konularda da diğer sitelerle fiyat kıyaslaması yapabilirsiniz.
Bonusway
İndirim kovalama konusunu kendimize bir görev bilen insanlar olarak artık google’a “x promosyon kodu” yazmanın ötesine geçtik ve bir sitenin daha bağımlısı olduk. Bonusway, internet üzerinden yaptığınız alışverişlerin belli bir oranını (her marka için farklı bir oran söz konusu) nakit olarak bonus veren bir site. Bu sistemin nasıl çalıştığına dair biraz kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz, hemen şöyle açıklayalım. Örneğin booking.com üzerinden bir rezervasyon yaptınız. Ödediğiniz tutarın %4’ünü bonus olarak kazanıyorsunuz ve biriktirdiğiniz bonuslar 30tl’ye ulaşınca hesabınıza nakit olarak iade yapıyorlar. Booking.com dışında birçok otel, araba kiralama, hatta size övüp durduğumuz city pass’lerin satıldığı web siteleri üzerinden de bonus kazanabiliyorsunuz.
Siz de bizim gibiyseniz, bu tip sitelerin faydasını bilmenize rağmen üşenmek, anlamaya çalışmaya zaman ayırmamak, uğraşmak istememek gibi on tane bahane üretip kullanmaktan vazgeçiyor olabilirsiniz. Biz de ilk kez bu tip bir sistemi aktif olarak kullanmaya başladığımız ve faydalı olduğunu düşündüğümüz için sizinle paylaşmak istedik. Ayrıca şuradan üyelik oluşturursanız (Facebook ile de giriş yapabilirsiniz), size 10tl bonus hediye ediyorlar. Neden olmasın?
İpucu: Bonusway’in anlaşmalı olduğu Markafoni, Biletix, D&R, N11, Beymen, Nike, Adidas, Media Markt, Carrefour, Vestel, AtlasJet, Amazon, Mac, Tchibo gibi uzayıp giden yüzlerce marka var, o yüzden internette bir yerden alışveriş yapmadan önce bu siteye bir göz atın. Eğer siz de bizim gibi üşenenler kontenjanındansanız, Bonus Bay’i internet taracıyınıza “Eklenti” olarak yüklerseniz, Bonusway’in hali hazırda alışveriş yaptığınız site için bonus verip vermediğini yukarıda pop-up şeklinde görebilirsiniz. Yine de pop-upların çıkmadığı bazı istisnai durumlar olabiliyor, kendi sitelerinden kontrol etmekte fayda var. Bir de sitede ödemeyi tamamlamadan, bonusu garantilemek için Bonusway hesabınıza giriş yapmış olduğunuzdan ve “Bonus Al” kısmına tıkladığınızdan emin olun.
Expedia
Cheaptickets ile neredeyse aynı özellikleri olan Expedia’yı kullanmamızın en büyük sebeplerinden biri multi destinasyon seçeneği sunması. Bu da özellikle Amerika gibi ülkelerde, yani daha kapsamlı ve detaylı planlamanız gereken seyahatleriniz için çok büyük bir kolaylık. Multi destinasyon tam olarak nedir? Multi destinasyon harika bir şeydir. Diyelim ki Amerika’da New York, Miami ve Los Angeles’ı gezmek istiyorsunuz ve bu şehirler arası uçakla seyahat edeceksiniz ve hepsi için otel rezervasyonu yapmanız gerekecek. Gerçekten tiksinç bir durum, allah başka dert vermesin..Ne yapacaksınız? Tabii ki bu multi destinasyon seçeneği ile, her şehir için ayrı ayrı uçak, otel veya kiralık araba rezervasyon yapacağınıza, tek sayfa üzerinden her şeyi bir seferde halledeceksiniz. Hem paket halinde aldığınız için daha uygun seçenekler bulacaksınız, hem de zaman kazanmış olacaksınız. Long live expedia.
İpucu: Sebebini tam olarak anlayamadığımız, ama sitesinde bulması çok zor olan “Multi Destinasyon” seçeneğinin linkini de buraya bırakıyoruz. (yoksa sorun bizde mi?)
Carrentals
Yurtdışında “road trip” konseptine kafayı takmış insanlar olarak, çoklu şehir seyahatlerimizde her zaman ilk olarak araba kiralama seçeneğini tercih ediyoruz. Tercih etmekle kalmıyoruz, sizi de araba kiralamanız konusunda darlıyoruz. Çünkü hem birkaç kişi olunca ulaşım masrafları başka yöntemlerle aynı hesaba veya daha uyguna geliyor, hem de yolda farklı yerleri keşfetme şansınız oluyor. Dolayısıyla seyahatlerimizi planlarken bu konuda da türlü türlü sitelere bakarak indirim fırsatları yakalamaya çalışıyoruz. Araba kiralama konusunu halletmek için birkaç seçeneğiniz var. Ya Avis, Budget, Sixt, Enterprise gibi bildiğimiz şirketlerin web sitesinden fiyat teklifi alacaksınız,ya yukarıda söz ettiğimiz web sitelerini inceleyeceksiniz, ya da yalnızca araba kiralama konusuna odaklanmış olan Carrentals’a bakacaksınız. Carrentals Expedia’ya ait bir şirket, dolayısıyla güvenebileceğiniz bir kuruluş. Aslında özetle, size araba kiralama meselesiyle ilgili tek bir tavsiye vermemiz gerekirse; MUTLAKA önceden internet üzerinden rezervasyon yapın. Eğer son dakika yapmaya kalkışırsanız çok fahiş rakamlarla karşılaşabilirsiniz.
İpucu: Bu siteden bağımsız olarak, araba kiralama konusunu daha uyguna getirmek için THY gibi havayollarının sunduğu indirimleri de araştırın. Örneğin THY şu an Miles&Smiles üyelerine anlaşmalı olduğu Avis için indirim kodu veriyor.
Airbnb
Seyahatlerimizde ısrarcı davrandığımız bir başka konu da şehirlerde otel yerine ev kiralamak. Çünkü her ne kadar annelerimize hiç tanımadığımız birinin evini kiralamamızın mantığını açıklamakta zorluk çeksek de, bizce bir şehri lokal gibi gezmenin temeli kaldığınız yere dayanıyor. Birkaç günlüğüne de olsa eviniz olarak benimsediğiniz yerde uyanıp, mümkünse şöyle geniş bir balkonda içeceğiniz kahve ile güne başlamak, kendi ekseninizde zor döndüğünüz sıkışık bir otel odasında karmakarışık bir hal alan bavulunuzdan giyecek kıyafet bulmaya çalışmanızdan çok daha keyifli. Gördüğünüz gibi vizyonumuz o kadar dar ki, hayali evimizde bile sadece bir balkon olmasını yeterli buluyoruz. Bir de yanınıza bu keyfi birlikte çıkarabileceğiniz, ama en önemlisi dairenin ücretini bölüşebileceğiniz birkaç arkadaşınızı aldınız mı, ev kiralamak için bütün şartları yerine getirmiş oluyorsunuz.
Birçok kişi gibi ev kiralama konusunda bizim de ilk tercih ettiğimiz web sitelerinden biri Airbnb. Çünkü hem her bütçeye hem de her zevke uygun bir ev seçeneği bulmak mümkün. Üstelik bazen şuradakipostumuzda da örneklerini verdiğimiz, uçak ev ya da yüzen ev gibi enteresan konseptleri olan yerlerde kalarak seyahatinizi çok daha ilginç kılabilirsiniz. Gelelim Airbnb güvenli mi sorusuna. Bunu da bir cümleyle özetleyecek olursak; Airbnb ile bir sorun yaşama ihtimaliniz, fotoğraflarda vaad edilen özellikleri olmayan bir otel odasıyla karşılaşma ihtimaliniz ile aynı. Yine de 3. Sınıf Amerikan korku filmlerinde gördüğümüz sahnelere benzer bir durum yaşamak istemiyorsanız kalmayı düşündüğünüz ev için yapılan yorumlara bakmakta fayda var.
İpucu: Kalmak istediğiniz evin depozito, kalış süresi vb konulardaki şartları size uymuyorsa hemen pes etmeyin, ev sahibine en kibar cümlelerinizi sarf ederek onu ikna etmeye çabalayın.
Saleduck
Varlığından neden daha çok insanın haberdar olmadığını, ya da haberdar olanların neden bizimle paylaşmayı çok gördüğünü anlayamadığımız Saleduck, internet üzerinden alışveriş yaptığınız markalar için indirim kuponu bulabileceğiniz bir web sitesi. Üstelik bunun için ne bir ücret, ne de bir üyelik istiyorlar. Kulağa gerçek olamayacak kadar kolay geliyor di mi? Hemen kötü niyet aramayın. Koda ulaşana kadar türlü türlü sayfalara yönlendirilmenize, ya da 10 tane pop up ile boğuşmanıza gerek yok. Hotels.com’da %10 indirim gibi birçok indirim koduna ulaşmak “kuponu gör” butonuna tıklamak kadar kolay. Bir gün kapımızı çalıp “buyrun canımız size durduk yere para vermek istedi” derlerse hiç şaşırmayacağız.
İpucu: Güncel promosyonlardan haberdar olmak için siteyi yakın takibe alın. Belçika, Avusturya, Norveç gibi ülkelerde de bu site aktif olarak kullanılıyor, belki bir gün işinize yarar aklınızda bulunsun.
Genel ipucu: Yukarıda söz ettiğimiz sitelere üye olunca genelde bir yığın mail geliyor olması çok sinir bozucu bir hal alabiliyor. Ancak yaptığınız rezervasyonlar üzerinden puan toplamak ve ekstra indirimlerden faydalanmak için üye olmaktan başka çare yok. Bu kapitalist sistemin bir parçası olmak zorundayız arkadaşlar. İyi tarafına bakalım, bu şekilde birçok kişiden önce promosyonlardan haberdar olarak en uygun biletleri kapabilir, ortamların yıldızı olabilirsiniz. Siz de “Ben bilmem nereye 100tl’ye uçak bileti aldım” deyince herkesi büyüleyip, bütün ilgiyi üstünüze çekebilirsiniz. Yaşasın sinsilik, yaşasın indirim kovalamak!
Çünkü burda kaç kez sınırdan geçtik, hiç bir sınırda pasaport kontrolü sırasında
rezervasyon vs sorulmadı.